селски туризъм | почивка | механа | забележителности | контакти: contact@hotelkompleksmanastira.com +359 885 115 872 / +359 885 023 672

Уникални забележителности

Съчетайте почивката с развлечението и посетете някой местности в близост до комплекса. Научете повече за тях на място, насладете се на природни и исторически забележителности, някой от които са под закрилата ЮНЕСКО и са признати като световни паметници на културата.

Православен храм "Свети Георги" с. Иваново

„Свети Георги“ е православен храм в с. Иваново , Русенско. Разположен е в централната част на селото , в непосредствена близост до Комплекса Храмът е построен в памет на Георги Луков и като дар за населението което е нямало свой храм до началото на XXI век.

Ивановски скални църкви (Световно наследство ЮНЕСКО)

Църквите при Иваново са неделима част от стотиците средновековни скални църкви и манастири, които през периода Х-XIV век превръщат долината на река Русенски Лом и нейните притоци в прочуто българско духовно средище.

Национален Парк Русенски Лом

Национален Парк Русенски Лом се намира в близост до с. Иваново, Името на парка идва от река Русенски Лом. През 1970 местността от около 3300 хектара е регистрирана като природен парк и е под закрила.


Пещера Орлова чука

Пещерата е образувана в края на пилоцена и началото на кватернера, когато е представлявала корито на подземна река, издълбала местните крадни варовици и варовити пясъчници. Пещерата представлява сложна система от тунели и зали. Таванът на пещарата представлява релеф от загладени форми, образувани от подземните водовъртежи

Средновековен град Червен

Червен е средновековен български град, един от най-значимите военни, стопански и църковни центрове на Втората българска държава (12-14 век). Развалините му са до едноименното село Червен на 12 километра южно от Комплекс Манастира.

Скален манастир "Св.Димитрий Басарбовски"

Единствения действащ скален манастирът е разположен в долината на река Русенски лом и се намира на 8 километра от комплекса.